Kouzla jara – téma 5. – Příroda k nakousnutí.

Načítám Akce

Pokud máte možnost objevovat s dětmi, co je v trávníku jedlé, rozhodně vyzkoušejte. Na jaře jsou lístky i kvítky často nejchutnější. Nasbírané části květin můžete ochutnávat přímo na místě, pokud je trávník na bezpečném místě, nebo si nasbírané rostlinky před ochutnáváním opláchněte důkladně pitnou vodou. Nejprve s dětmi objevujte a ukazujte si rostliny, které je bezpečné ochutnávat. Když je děti jistě poznají, mohou vymýšlet své recepty smícháním různých chutí.
Doporučení ochutnávat: sedmikrásky, mladé listy pampelišky, fialky, popenec, svízel, šťovík a šťavel, pažitku, mátu, meduňku a další jedlý plevel či bylinky. Doporučujeme s dětmi vymýšlet saláty a dobroty nejen z bylinek, ale i s přidáním dalších surovin (například rozmačkané jablko, rozmixované rozinky a oříšky nebo další dobroty). Skvělá svačina je i rozkvetlý chléb. Stačí namazat krajíc například tvarohem a naaranžovat právě kvetoucí jedlé květy. Jen myslete na hmyz, aby zbylo dostatek květů na jaře i pro ně.
Materiál použit z metodiky Les ve škole.
Vytištěnou inspirace najdete u zadního vchodu SVČ Sluníčko.

Přejít nahoru